14 Mart 2012 Çarşamba

Dukan Amca ve Çılgın Fransızlar

     yada         



Bu aralar aklımı fikrimi yemek pişirmek aldı. Boş bulduğum her an değişik tarifler arayışındayım. Hatta işten çıktım koşa koşa geldim ve bir çikolatalı cheesecake yaptım. Şuan fırında :D Ha ama yapıp yapıp yemiyorum recca ederim yanlış anlaşılmasın bilakis diyetteyim. Başarılı da gidip kilo verdiğimden şimdilik sadece bakıyorum. Algıda seçicilikten olsa gerek hem diyet yapıp hem hamur işlerine bakarken -Özellikle yemek içerikli bloglarda- Dukan Diyet menüleri ile karşılaştım. Zaten duyuyordum hatta kitapları her yerde görüyordum ama bu tarz diyetler hiçbir zaman sıcak gelmediğinden ilgilenmemiştim. Taaa ki dukan diyetim başlığı altında ıslak hamburgeri görene dek. Oha dedim nasıl yani kamera şakası mı? Sonra başka yerlere de baktım ne menüler ne menüler. Güya Fransız kadınları inceliklerini bu diyete borçluymuş. Yaratıcısı Dr. Pierre Dukan. Kendisi 30 yıllık bir beslenme uzmanı. Dukan diyeti kitabının yanında 18 kitabı daha var kendisinin. Fransa' nın ve şu an bilindiği üzere dünyanın en ünlü beslenme uzmanı. Benim aklım hiç almasa da gelelim diyete. Diyetin farklı olmasının yanı 4 aşamadan oluşması diye düşündüm ben. İlk aşama 10 gün sürüyor. İlk beş gün içinde 3 kilo vermeniz bekleniyor(muş diyorum çünkü girdiğim şok halen devam ediyor.Şok azalmıyor artıyor. ) Bu saf protein aşamasında iki kötü etki size merhaba diyebilirmiş yalnız. Onlar da ağız kuruluğu ve ağız kokusu. Ama hemen pes etmeyin diyor Dukan amca zira iki durum da kilo veriyor olduğunuzun işareti, tam gaz devam bol su iç üstesinden geleceksin diyor. Ama bu sefer de karşımıza dört günden sonra kabızlık sorunuyla karşılaşma ihtimali çıkıyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için de yulaf kepeğinize bir çorba kaşığı buğday eklemeniz gerekiyor.
Aşama 1: Attack yani Saldır!!!
Bu aşama oldukça keskin. Sadece et, balık, yumurta ve yağsız süt ürünlerini tüketiyorsunuz.Bu aşamada listedeki her şeyden özgürce yeme hakkınız var. Diyetin sloganı: “İstediğin kadar ve istediğin zaman ye!” Vay anasını sayın seyirciler demek istiyorum şuan :D

Aşama 2: Weight Loss yani Kilo Kaybı
Bu aşamada sırasıyla besleniyorsunuz. Bu sıra “sebze ve protein günleri” ve sadece “protein günleri” şeklinde devam ediyor. Sebzeli günlerde sınırsız sebze yiyebiliyorsunuz. Ama bu sınırsızlık öyle hemen aklınıza geldiği türden değil. Dukan amcanın belirlediği sınırlar var. Tek tek yenmesi gereken 28 sebzeyi saymış. Çok nişastalı sebzeler(patates, mısır, mercimek, fasulye vb) yok mesela. Onun yerine domates, havuç, ıspanak, turp vb var.

Aşama 3: Stabilization yani Dengeleme

Sevgili okur bu aşamaya kadar gelebildiysen sana ödül olarak bir sıkımlık diş macunu yerine Dukan amca karbonhidrat izni veriyor. Ama tabi ki gene sınırlar dahilinde. Mesela günde bir meyve, haftada 1 veya 2 kez bol nişastalı bir besin, günde 2 dilime kadar esmer ekmek veya bir dilim peynir. Artık etlerin de daha yağlı kısımlarını da listenize ekleyebiliyorsunuz. Bununla da bitmiyor. Artık hafta üst üste olmamak kaydıyla içinde iki ayrı öğünde istediğinizi yiyebiliyorsunuz.  

Aşama 4: Cruising yani Yolculuk

Artık bu aşamadan sonra kıvama geldiğinizi anlayan başınıza silah dayasalar çok yemeyeceğinizden emin Dukan amca diyor ki atış serbest yavrularım. Artık karbonhidratları yeniden hayatınıza sokuyorsunuz. Ne isterseniz yiyebiliyorsunuz. Tek bir şart var yalnız. Ona da Dukan amcanız hatırına uyuverin artık haftanın bir gününü belirleyin ve o gün sadece protein tüketiyorsunuz. Bu kadar.

Uygulayıp da memnun kalan bir dünya insan olmasına rağmen böyle liste diyetlere pek güvenemiyorum ben. Artık hemen hemen her devlet hastanesinde bir beslenme uzmanı mevcut. Böyle maceralar da sürüklenmektense uzman görüşü ile kendi bedeninize hatta ruh halinize uygun bir diyet listesini takip edin derim ben. Ha bir de benim gibi bu yediğim acaba protein mi karbonhidrat mı acaba sorunsalı yaşayanlar için buyurun efendim sizlere bu sorununuzu ortadan kaldıracak bir liste :D Zayıf olun veya olmayın ama sevgiyle kalın :D(Kendi listemi de veririm bir ara Dukan dan neyim eksik)

Protein aşamasının kurallar listesi
1. Sığır ve dana eti, hatta tavşan eti yiyebilirsiniz ama kuz eti yasak. Tabii etin yağlı kısımlarını yememeye özen göstermelisiniz. Eti ızgarada, fırında pişirilmiş ya da haşlanmış olarak yiyebilirsiniz. Tabii sıvı yağ, tereyağı ve herhangi bir krema ya da sos eklemeden. Yağsız kızartma yolunu da seçebilirsiniz. Bunun için tavanın yüzeyini çok az sıvı yağ ile ovalayın ve eti kızartın. Kıymayı yumurta, gebre otu ve baharatlar ile karıştırıp köfte halinde de tüketebilirsiniz.
2. Tavuk ve hindi eti yiyebilirsiniz. Tabii yemeden önce derisini soymak şartıyla. Ve kanatları dışında kalan kısımlarını tüketmelisiniz.
3. Az yağlı ya da yağsız jambon tüketebilirsiniz. Şarküteri ürünleri, pişmiş ya da tütsülenmiş jambon yemeyin, çünkü bu şekilde çok yağlıdırlar.
4. Sığır eti, dana eti ve tavuk ciğeri yiyebilirsiniz.
5. Bütün balıkları; taze, dondurulmuş, tütsülenmiş, konserve, kurutulmuş halde yiyebilirsiniz. Ancak yağda ya da herhangi bir yağlı krema ile pişirilmemiş olarak.
6. Tüm kabuklu deniz hayvanlarını tüketebilirsiniz.
7. Günde iki yumurtadan daha fazlasını yiyebilirsiniz. Eğer yüksek kolesterol sorununuz varsa, hafta üç ya da dört yumurta sarısını tüketebilirsiniz. Yumurtanın beyazı yasak!
8. Yağsız süt ürünleri; yoğurt, süzme peynir, yağsız süt tüketebilisiniz. Sade yoğurt ya da hindistan cevizi, vanilya, limon ile tatlandırılmış yoğurt sınırsız! Fakat yağsız yoğurt ya da meyveli yoğurdu günde iki kere ile sınırlandırmalısınız.
9. Tatlandırıcılar, sirke, baharatlar, şifalı otlar, sarımsak, soğan, salatalık, limon suyu (sadece yiyeceklerin üzerinde, içecek olarak değil), hardal, tuz (ölçülü miktarda), ölçülü miktarda şekersiz doğal ketçap, şekersiz sakız yasak değil.
Ek kurallar
- Günde 1,5 litre su içmelisiniz. Bu, midenizde doluluk hissetmenize yardımcı olur. Çay, kahve ve diyet içecekleri de tüketebilirsiniz.
- Günde 1,5 çorba kaşığı yulaf kepeği (örneğin, yoğurdun üstünde ya da pankekin içinde) tüketmelisiniz.
- Her gün 20 dakika hızlı bir şekilde yürümelisiniz.
- Tüm sıvı yağlardan ve tereyağından sakınmanız gerekiyor.

Örnek Sebze diyeti
Haftanın iki günü (pazartesi ve perşembeleri)salt protein günleri, diğer günleri de sebze ile kombinlenmiş protein günleri olarak belirleyebilirsiniz!
Et ya da balıkla birlikte yiyebileceğiniz; çiğ, buharda pişmiş, haşlanmış ya da folyo ile fırında pişirilmiş sebzeler şunlar: enginar, kuşkonmaz, patlıcan, brokoli, lahana, kereviz, kabak, radika, rezene, salatalık, mantar, balkabağı, marul, turp, kuzukulağı, soya fasulyesi, ıspanak, domates.
Tüm bu sebzeleri istediğiniz kadar ve istediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Ancak eğer hızla kilo vermek istiyorsanız bu yiyecekleri tamamen boş mideye değil, acıkmanıza az bir zaman kala tüketin ki daha az yeme ihtiyacı duyun.
Dikkat!
Havuç ve pancar da bu listeye dahil. Ancak bunlar karbonhidrat içerdiklerinden, her öğün tüketmekten kaçının. Diyetinizde patates, pirinç, mısır, fasulye ve mercimek gibi diğer karbonhidrat içeren gıdalardan da uzak durun.
Tipik sebze ve protein günü diyeti:
Kahvaltı: Kahve (yağsız süt ve tatlandırıcı ile) ya da çay (tatlandırıcı ile),225 gram kadar yağsız peynir ya da yoğurt, bir dilim hindi eti, tavuk ya da jambon, bir adet haşlanmış yumurta.
Ara öğün: Bir küçük yoğurt ya da 115 gram kadar yağsız peynir.
Öğle: Mantar, ton balığı, kremalı kahve.
Ara öğün: Bir dilim jambon ya da somon balığı, yulaf kepeği ile yapılmış pankek (2 çorba kaşığı yulaf kepeği eklemek yeterli).
Akşam: Kabak çorbası, sığır eti kebabı, süt ve yumurtadan yapılmış muhallebi gibi bir tatlı.

Merak edenler için http://www.dukandiet.co.uk/ bu adresi. 

3 yorum:

  1. ne güzel yazmışsın ellerine sağlık ;) ben de bu hafta iki arkadaşımla beraber başladım dukan'a, birbirimize destek olarak çok güzel bir şekilde uyguluyoruz ve gerçekten 3. günde olmamıza rağmen üçümüz de kilo verdik =) ehh tabi bu motivasyonu arttırıyor ve her geçen gün daha bir şevkle devam ediliyor =) umarım sonuna kadar götürebiliriz de istediğimiz kilolara kavuşuruz ;)

    YanıtlaSil
  2. aa çok sevindim yaa nisana kadar devam ediyorum diyetime sonra belki denerim :D başarılar durmak yok diyete devam :D

    YanıtlaSil
  3. Dukan'ın nedense hep kadın olduğunu düşünmüştüm.Konuyla alakası yok tabi:) evet:)

    YanıtlaSil