5 Mayıs 2012 Cumartesi

Hıdrellez





Selam uzun zamandır kendimi hiç bugünkü kadar iyi hissetmemiştim. Sabah erkenden uyandım yürüdüm simli ayakkabılarımın ikinci katını tamamladım. Şimdiye kadar herhangi olumsuz birşey olmadı inş bu saatten sonra da olmaz. Malum bu akşam hıdrellez.(aslında yarın olduğunu da iddia ediyorlar da biz hep 5 mayıs akşamı kutlarız. Gerçi bu durumda hıdrellez günü de zaten 6 mayıs oluyor neyse işte)  İnananlar kadar inanmayanlar da var ama umut dünyası işte :D Biz de hıdrellez akşamı dualar edilir, dilekler kağıtlara yazılır, gazetelerden bilezikler, yüzükler, kolyeler kesilir, arabalar ev maketleri de bulunur gül ağaçlarının altına konur. Hatta abartıp gelin damat koyanlar da olur ammmmaaa neyse :D:D:D dedim ki madem hıdrellez belki istemenin olumlu enerjisi evreni harekete geçirir ve sağdan soldan bulduğum hıdrellez ritüellerini sizinle paylaşayım dedim. İşte size adım adım Hıdrellez de Ne Yapalım yada Ne Yapmayalım?

Yapılacaklar 
1-) Hıdrellez gece ibadetle geçirilir. Ertesi gün temiz giyimli olarak dolaşmak gerekir. Evde genel temizlik yapılır. Çeşitli yiyecekler hazırlanır. Hıdrellez günü için evdeki insan sayısı kadar yumurta kaynatılır. Ağzı açık bükme, katmer, börek, irmik helvası vb. gibi yemekler hazırlanır.

2-) Hıdrellez sabahı erken kalkmak uğur getirir bereketi arttırır. Sabahleyin dua edilmesi, dilek ve temennilerde bulunulması, toplu olarak ailece yemek yenilmesi, Kuran kıraatı, sabah namazından önce kabir ziyareti yapılması gereken adetler olarak görülmektedir.

3-)Ellere ve ayaklara kına yakılır.  

4-)Akarsuya, dilekler bir kağıda yazılarak bırakılır. Mesela İzmir ve çevresinde dilek kağıtları Hıdrellez sabahı denize bırakılmaktadır. (Ki biz hemen gidemezsek bile gidinceye kadar yastığımızın altında saklarız topladığımız dileklerimizi.

5-)Nişanlı çiftler arasında karşılıklı hediyeler gönderilir.(İlk kez duydum ve bayıldım iyi fikir hediye önemli tabi sevgi pekişir) 

6-)Hıdrellez günü nasip süpürülür inancı ile bazı bölgeler de evler süpürülmez. 

7-)Kuru baklagiller bir torba içinde bahçede ağaçlara asılır. Hıdır Baba’ nın kamçısıyla bunlara dokunması ve bereket getirmesi dileği tutulur. Buna benzer biçimde ev, araba, çocuk ziynet eşyası resimleri de yapılarak bahçeye muhtelif yerlere asılır. (Üniversitedeyken  unu okuyup dilek dileyip balkonun geçilmesi en imkansız köşesine koymuştuk. Sabah bir iz vardı. Bu izi evdekilerden hangisinin yaptığını bulmak için çok uğraştık. Hatta onu uyuşturucu sanan sivil polislerin balkona tırmanarak örnek aldıkları fikri bile atıldı ortaya ama sonuç hala belirsiz)

8-)Evde kalma tehlikesiyle karşı karşıya genç kızların başları üzerinde Hıdrellez günü yeni kullanılmamış kilit açılır. (Sevgili dostlarım bu madde üzerinden bana oynamazsanız sevinirim.)

9-)Hıdrellez günü, açların doyurulması, dargınların barıştırılması, üzüntülü olanların sevindirilmesine çalışılır. (Eski sevgiliyle barışmak için bir fırsat daha. Arayın hıdrellez bugün gel barışalım deyin.

10-)Hıdrellez’de içki içilmez, kumar oynanmaz. 

11-)Yoğurt çalınır. Ancak maya kullanılmaz. Yoğurdun tutması halinde eve Hıdır’ın uğradığına inanılır. (Teknik olarak nasıl yapılacağı konusunda en ufak bir fikrim bile yok)

12-)Hıdrellez günü kırlara gidildiğinde Hıdrellez azığını çalma adeti yaygındır. (Bu ne yeee)

13-)Evin pencere ve kapıları kapatılmaz. (siz gene de kapatın ama kapatmamaya niyet edin sanki açıkmış gibi davranın ne olur ne olmaz)

Bunların dışında biz mutlaka ateş üzerinden 3 kez atlarız. Genelde yapılan da bu heralde zaten. 

Şimdi yapılacaklar tamamsa yapılmaması gerekenlere geçiyorum.

Hıdrellez’de Yapılmaması gerekenler:

 1-)Hıdrellez günü sabah erkenden kalkmayan kişinin işleri ters gider. Geç kalkmak kusur addedilir. (Bu durumda kusursuzum)

 2-)Hıdrellez’de salıncakta sallanmayanın o yıl çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabileceğine inanılır. Salıncakta sallanma bir bakıma ateş üzerinden atlama şeklinde o yıl için sağlık ve sıhhat dileği geleneği ile aynıdır. Hastalıkların, dertlerin sallanma sırasında döküleceğine inanılır. 

 3-)Hıdrellez günü çamaşır yıkanmaz. Yünlü giyecekler güneşe çıkarılır. 

 4-)Hıdrellez günü un elenmez ve ekmek yapılmaz. 

 5-)Yeşil ot, dal veya çimen koparılmaz. Çiçek toplanmaz. (anacım benim gibi ota kuşa alerjiniz varsa zaten uzak durun) Bağ ve bahçelerde çalışılmaz, tarlaya gidilmez. 

6-) Hıdrellez günü akşama kadar un kabına veya hamur tahtasına el sürülmez. 

 7-)Eve kuru çalı-çırpı götürülmez. 


Bunların dışında bence hergün kendi halinize şükredin. Sahip olduklarınızın değerini bilin :D Bu aralar Nuray Sayarı ya takmış durumdayım da azıcık onun etkisiyle yazılmış bir yazı olabilir. Aman neyse işte bu yazının da şarkısı minik serçeden gelsin o zaman :D



1 yorum:

  1. dilekler ne zaman yazılacak ne zaman denize atılacak

    YanıtlaSil