5 Ocak 2011 Çarşamba

i can KECHE

Her işimi kendim yaparım rahatıma da bakarım diyorsanız eğer işte size güzel bir örnek.Malumunuz kaliteli keçe çok zor bulunan bir ürün. Ben ya istediğim renkte yada kalınlıkta bulmakta zorlanıyorum. En azından İzmir' de satan çok az yer var ve ben daha hiçbirini bulamadım. Gerekli olduğunda internetten sipariş veriyorum. Yine sipariş vermek için internette gezinirken Nako' nun sayfasıyla karşılaştım. Meğer keçe evde de yapılabilecek birşeymiş. Hemen sizinle de paylaşmak istedim. Vaktiniz bolsa buyrun deneyin ama ben 400 kere yapılacak olan yuvarlama işlemini okuyunca birden Sezen Aksu' nun değer mi hiç değer mi hiç isimli şarkısını mırıldanma gereği duydum. 
Gerekli malzemeler: Nako Keche, sıcak su, yağ bazlı sabun, tül, bambu servis, bez.( Nakonun keçesi yün gibi satılıyor ve tanesi 2TL.)
    
  



Çalışılacak yere naylon serin ve üstüne bambu servisi yerleştirin. Aynı yoğunlukta ve uzunlukta yünden şeritler kopararak yan yana ve dik olarak bambu servisin üzerine yerleştirin. (Yünden muntazam şeritler koparmak için uç tarafından parmak uçlarınızla hafifçe çekin. El boyutunda koparmak yeterli olacaktır.)

Bambu servisin üstü, dikey olarak yerleştirilen yünlerle dolduktan sonra bu sefer aynı şekilde yatay şeritler yerleştirin. Yapılacak projeye göre bu işlemi iki kat ya da üç kat olacak şekilde tekrarlayın.


Yün yerleşimini tamamladıktan sonra üzerine tül örtün. Tülün üzerine kenar kısımlarına gelmeyecek şekilde eşit miktarda su serpiştirin. Ellerinizle bastırarak suyu yedirin ve böylelikle yünlerin arasındaki havayı alın. Suyu yüne yedirdiktensonra üzerine sabun sürün ve tekrar elleriniz yardımıyla iyice yedirin.

 Kuru kalan kenarları su kullanarak düzgünce kıvırın. Üzerine tekrar tül serin ve kenarları elle bastırın.

Tülü kaldırın ve içindeki ıslak yün muntazam kalacak şekilde bambu servisi rulo yapın. Bambu servisinin etrafına, yuvarlama işlemi yapılırken açılmaması ve sıkı kalması için bez sarın. Daha sonra üzerine bastırarak bambuyu yuvarlamaya başlayın. Kumaşın düzgün olması ve yünlerin birbirlerine iyice geçmeleri için yuvarlama işlemini en az 400 kere tekrarlayın. Bambuyu açıp içindeki kumaş parçanın yönünü değiştirin; tekrar su ekleyerek rulo yapın ve yuvarlama işlemi 400 kere daha tekrar edin.

 Oluşmakta olan kumaş yönü ne kadar değiştirilir ve yuvarlanırsa, elde edilecek sonuç o kadar iyi olacaktır. Kumaşın iki yanından çekildiğinde esneme olmuyorsa, keçeleme işlemi sonuçlanmış demektir.

İğne ile süsleme : Keçe kumaşın üzerine çiçek motifi yapmak isterseniz önce altına bir sünger (ve ya fırça) yerleştirin. Üzerine yapılacak çiçeğin motifine uygun yün yerleştirerek özel keçe iğnesini bastı rarak kumaşa geçirin.

Kumaşın üzerindeki çiçek iğneyle yapıldıktan sonra, kumaşa iyice geçmesi için bambu servisi tekrar rulo yapın ve yuvarlayın. (Keçeden iğne ile süsleme herhangi bir kumaş üstüne gerçekleştirilebilir, başka bir kumaşa uygulanırken sadece iğne kullanılır, yuvarlama işlemi yapılmaz. İğne ne kadar çok batırılırsa yün kumaşa o kadar güçlü geçecektir.)


Biten çalışmadan bir görünüm. Bu çalışma ve daha birçok çalışma örneği için  http://www.nako.com.tr  adresini ziyaret edin derim. (Not: bu postta görülen bilgilendirme ve resimler Nako'nun kendi sayfasından alınmıştır.)


3 yorum:

  1. hayır bebeğim 5 liramı veririm rahatıma bakarım diyorum:) vakit yok vakiiit ne güzel olur yapmak ama üzgünüm.

    YanıtlaSil
  2. :D:D bebeım benım sılıkon tabancam bugun geldı yarın kumas boyam ve kecelerım gelıo bılemıorum artık gazın takıntısı

    YanıtlaSil
  3. bak bende boncuklar ve çivilerle başlamıştım şimdi kendime ait bir hobi odam var dikkatli ol bunlara bulaşırsan büyütürsün işi ama çook keyifli..

    YanıtlaSil